Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[q] Duże złużycie CPU + przegrzewanie się laptopa

askolek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ten problem strasznie mnie wkurwia. Laptopa przeczyszczałem z kurzu, zdefragmentyzowałem dyski i jedynie co mi pomaga to game booster, co nie zmienia faktu, że i tak laptop mi się przegrzewa (wolniej bo wolniej, ale w końcu w dłoń zaczyna parzyć). Bez game boostera mój fps wynosi 0-20, a z game boosterem 10-53. Dodatkowo wkurwia mnie to, że gra mi się zacina ZAWSZE w najlepszych momentach (np. kiedy mam toczyć walkę kołową, albo uciec przed wrogiem). Czytałem na necie, że wysoka temperatura procesora (u mnie to 75-86 na max. 90) jest spowodowana wysokim złużyciem CPU, a nie odwrotnie.

Parametry mojego kompa:

procesor: Intel? Core i3

CPU M330 @

2.13GHz 2.13GHz

Pamięć RAM: 4GB (dostępne 2,99GB)

Typ systemu: 32-bitowy system operacyjny

Kiedyś nie miałem z tym problemu. Kompa przeskanowałem i nie mam wirusów. Jak gram w MC to też tak, ale jak już gram w Fallouta 3 to jakoś mi się nie tnie.

Słyszałem o jakim programie co skanuje all procesy i je pokazuje, tylko tera tego znaleść nie mogę.

P.S

Proszę mi tu nie spamować, że temat był wałkowany miliony razy, bo ja to wiem, tyle, że to co u innych działa to u mnie już nie (czyli standard :))

Opublikowano

Skoro szukasz pomocy przy komputerze polecam dział Pogaduszki +komputery

Wot nie ma magicznego guziczka w menu "Dodaj FPS-y"

Jak widać to laptopy nie są stworzone do gier. ( no nie mówię o tych z najwyższych pułki )

Co ci da porządny procesor, jak karta graficzna jest za słaba. Jak tak bardzo zależy ci na FPS-ach to proszę bardzo:

Albo to:

http://worldoftanks.curseforge.com/wot-mods/millbarges-not-so-slow-pc-pack/

Albo to:

http://worldoftanks.curseforge.com/wot-mods/millbarges/

To chyba to samo, ale spróbuj:

http://worldoftanks.curseforge.com/wot-mods/leaf-branch-and-bush-remover/

Poczytaj, czy można łączyć te mody. Dla ciebie polecam 2 i 3.

A to, że gra zacina ci się w najlepszych momentach właśnie znaczy o słabych parametrach komputera.

Rozumiesz szybsza akcja i komputer się gubi.

Pozdrawiam! ;D

x

Opublikowano

Jak napisałem, wcześniej na tym samym komputerze, przy podobnych akcjach nie było zacinania. Na fps tak bardzo mi nie zależy, ale martwi mnie wysoki poziom CPU i straszne nagrzewanie się laptopa. Dlaczego napisałem w dziale o WoT? Ano dlatego, że ten problem mam jak na razie tylko w tej grze i w minecraft (ale w minecraft występuje to dużo rzadziej). Dzięki za wstawkę, zainstalowałem nr.2 (w nr.3 nie mogłem znaleść linku do downloadu). Później zobaczę czy to działa, bo aktualnie nie mam ochoty na WoT, a na siłę grać nie bd ;)

@edit

niby coś tam się zmieniło, ale wciąż czasami gra się zacina

Opublikowano

Z tym użyciem to chodzi ci o wykres w menadżerze zadań??

To chyba oczywiste, że gra będzie wykorzystywać maksymalna ilość zasobów.. by generować jak najwięcej FPS-ów nie ??

x

Opublikowano

Coś ci ubija jakiś wir. U mnie zwykły defender piłuje proca w starym laptopie, wkręca się na maxa i się przegrzewa i wychodzi throttling. Zmieniasz pastę termo i przywracanie systemu

Opublikowano

wejdź tam gdzie masz zużycie baterii i po pierwsze ustaw pobór mocy na wydajność poprawi wydajność procka i innych elementów .po drugie ile masz już twój lapek. ściągnij program do zwiększenia zakresu chłodzenia jak pamiętam podstawowy jest miedzy 35-45*C zwiększ do 55-60*C nie bój się ze ci procek się spali procek może mieć 300*C i nic ci się nie stanie tylko po prostu nie będzie prawidłowo działać przy 300*C do puki nie będzie miał prawidłowej dobra bo odeszłam od tematu no jeśli to nie pomoże to zbyt niskie napięcie na procesor to też może być wina poszukaj swojego procka w necie jaki pobór ma i zobacz w biosie jak uruchamiasz ile pobiera prądu i dalej więcej ci nie pomogę. na razie

sygnatura niezgodna z regulaminem forum mpc rozdział II pkt. 7

Opublikowano

wejdź tam gdzie masz zużycie baterii i po pierwsze ustaw pobór mocy na wydajność poprawi wydajność procka i innych elementów .po drugie ile masz już twój lapek. ściągnij program do zwiększenia zakresu chłodzenia jak pamiętam podstawowy jest miedzy 35-45*C zwiększ do 55-60*C nie bój się ze ci procek się spali procek może mieć 300*C i nic ci się nie stanie tylko po prostu nie będzie prawidłowo działać przy 300*C do puki nie będzie miał prawidłowej dobra bo odeszłam od tematu no jeśli to nie pomoże to zbyt niskie napięcie na procesor to też może być wina poszukaj swojego procka w necie jaki pobór ma i zobacz w biosie jak uruchamiasz ile pobiera prądu i dalej więcej ci nie pomogę. na razie

Przecież to właśnie napisałem. To wina softa i pasty termo. Program ubija cepa, cep się grzeje i powstaje throttling. Musi zmienić pastę -,- Poza tym w 3/4 przypadków speed fan albo inna farmazona w laptopie działać nie będzie

Opublikowano

No tak, słyszałem gdzieś, że ustawienie poboru mocy na "wydajny" dużo pomaga, ale coś o tym zapomniałem :D. Teraz mam już ustawione na "wydajny". W dodatkowych planach zasilania miałem do dyspozycji "Gaming Mode power plan". Co do wieku mojego lapa, to mój laptop ma 2 lata (czyli po gwarancji). Z termo pastą wpadłem z miesiąc przed napisaniem tego tematu, ale mój wujek (z wykształcenia jest informatykiem) powiedział, żebym go po prostu z kurzu przeczyścił ;). Nie wiem też jakim cudem ale od napisania mojego ostatniego posta w tym temacie, gra coś przestała się zacinać, zaś laptop mnie nie parzy w łapki, więc... Jakiś postępy są :). Jestem ciekaw, na jak długo ten stan się utrzyma :D

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Problem powrócił wraz z aktualizacją 8.0 -_-. Tym razem problem jest trochę inny. Nie ma dużego zużycia CPU, komputer się nie przegrzewa, ale zawsze jest jedno "ale". Mogę cisnąć na full HD wszystko jest fajnie puki ktoś we mnie nie trafi (lub zanim pocisk wyleci z lufy a z góry wiadomo, że pocisk trafi na 100%). Jak już tak bd to mam full laga na 5-7 sec. Wszystko jedno czy cisnę na full HD czy też minimalne ustawienia + Gamebooster + inne dodatki usprawniające grę. Często jest też tak jak ktoś strzela z ukrycia, to zanim fps mi podrośnie z "-" na te 9-12 fps, to ukryty czołg znowu się ukryje. Bardzo mnie wkurwia jak np. taki scout mi wjedzie. Jak już takie cóś mi wjedzie to przeważnie od razu wyłączam grę (nawet menu odpalić nie mogę, żeby wyjść do garażu, więc resetuję grę).

Byłbym wdzięczny, za ponowne udzielenie pomocy i mam nadzieję, że obejdzie się bez hejtu typu "Debilu laptop nie jest na gry" :)

Opublikowano

po cholerę stosujesz kilka usprawniaczy do gry na raz, jeden i porządny rozwiązał by o wiele lepiej sprawę , wzajemnie działając przeszkadzają sobie i zamiast oczekiwanego wzrostu spadek

czego ty oczekiwałeś po laptopie, ze nigdy sie nie nagrzeje przy dwóch układach do chłodzenia przy takim małym wymienniku na pewno będzie sie grzał choć nie wiem jakie pasty użyjesz, dokup dodatkowe chłodzenie z podstawką

jak widać z opisu w pewnym miejscu masz gdzieś wąziutkie gardło co powoduje przycięcie gry , czy to sterowniki do grafiki czy sama gra powoduje ciężko powiedzieć , zmień najlepiej te do grafiki, nawet na starsze albo szukaj lepszych , tweakowanych

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano
czego ty oczekiwałeś po laptopie, ze nigdy sie nie nagrzeje przy dwóch układach do chłodzenia przy takim małym wymienniku na pewno będzie sie grzał choć nie wiem jakie pasty użyjesz, dokup dodatkowe chłodzenie z podstawką

Nie wiem jak ty ale mi się wydawało, że w ostatnim poście swoim napisałem, że już się nie przegrzewa ;)

po cholerę stosujesz kilka usprawniaczy do gry na raz, jeden i porządny rozwiązał by o wiele lepiej sprawę , wzajemnie działając przeszkadzają sobie i zamiast oczekiwanego wzrostu spadek

Miałem na myśli mody do gry które usuwają zbędne animacje, elementy graficzne itp. ale cóż, miałeś prawo nie wiedzieć :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...